Wednesday October 18th 2017

Miód Manuka – co rzeba wiedzieć o miodach Manuka

Od pewnego czasu głośno jest o pochodzącym z Nowej Zelandii miodzie manuka. Badania potwierdziły jego bardzo wysokie działanie antybakteryjne – pod tym względem przewyższył inne miody nawet… stokrotnie. To produkt zwiększający odporność, zwalczający wrzody żołądka, choroby układu pokarmowego i jelit.

Miody Manuka
Drzewo Manuka

Sekret tego produktu tkwi w miejscu jego pochodzenia. Miód manuka wytwarzany jest w jednym z najczystszych miejsc na naszej planecie. – Produkują go pszczoły zbierające nektar z krzewu manuka, zwanego drzewem herbacianym, głównie w Nowej Zelandii oraz, nielicznie, w Australii – wyjaśnia Ilona Świątek, dietetyczka z Centrum Naturhouse w Pile. Krzew manuka kwitnie raz w roku przez parę tygodni. To roślina wiecznie zielona, która pokrywa się białymi kwiatami.

MGO. Tajemniczy składnik

Dietetyczna tłumaczy, że w procesie dojrzewania krzewu wytwarzany jest unikatowy naturalny składnik – methyloglyoxal (MGO). – Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze dla organizmu. Dla porównania, zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 miligramów methyloglyoxalu w kilogramie miodu, a miód manuka zawiera od 30 aż do 550 miligramów w kilogramie produktu pszczelego – mówi Ilona Świątek.

Z badań przeprowadzonych w Instytucie Chemii Żywności Politechniki Drezdeńskiej wynika, to że MGO jest głównym bakteriobójczym składnikiem miodu manuka. Kierownik badań, niemiecki profesor Thomas Henle w swojej pracy „Odżywianie molekularne i badania żywności” zwrócił uwagę, że tak wysokiego poziomu methylglyoxalu  nie znaleziono jeszcze w żadnym innym produkcie żywnościowym.

Miody Manuka
Miody Manuka

Szereg zastosowań

Dietetyczna tłumaczy, że w procesie dojrzewania krzewu wytwarzany jest unikatowy naturalny składnik – methyloglyoxal (MGO). – Im wyższe jego stężenie, tym korzystniejsze działanie lecznicze dla organizmu. Dla porównania, zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 miligramów methyloglyoxalu w kilogramie, a miód manuka zawiera od 30 aż do 550 miligramów – mówi Ilona Świątek.

Miód manuka jest pozytywnym elementem urozmaiconej diety – zwraca uwagę dietetyczka. Produkt ten zawiera cenne dla zdrowia i naszego wyglądu witaminy oraz składniki mineralne. Co ciekawe, okłady leczą zapalenia skóry i przyspieszają gojenie się ran. Z tego miodu robi się również kosmetyki i olejki, które mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Można je stosować u chorych na cukrzycę, z odleżynami, infekcjami dróg oddechowych i bólami reumatycznymi.

Smaczny i zdrowy

Najlepiej jeść 1-2 łyżki miodu 20 minut przed posiłkiem. Ilona Świątek osobom dbającym o zbilansowaną dietę radzi używać go zamiast cukru. – Jest bezpieczny, ponieważ to produkt w 100 procentach naturalny. Ma gęstą konsystencję, jest słodki i smaczny – twierdzi specjalistka.

Oczywiście o takim „dawkowaniu” mówimy wówczas, gdy wybieramy miód, którego zawartość MGO jest bardzo wysoka (minimalnie 100 MGO). A i to raczej ze względu na cenę produktu niż na możliwość przedawkowania. 250 gramowy słoik miodu MGO 400 kosztuje ok. 100 zł, gdy zawartość methyloglyoxalu jest mniejsza, cena spada. Miód MGO 30 kupimy za ok. 40 zł. Można oczywiście stosować go w celach kulinarnych jak każdy inny – świetnie nadaje się na chleb czy bułkę, możemy dodać go do deseru czy jogurtu.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu manuka nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pochodzenia pszczelarskiego oraz dzieci poniżej pierwszego roku życia. Śmiało mogą po niego sięgać kobiety w ciąży oraz karmiące.

 

źródło: wp.pl

More from category

Warto spożywać miód!
Warto spożywać miód!

Nakarmi mózg, pokona przeziębienie, poprawi apetyt, a zarazem nie powinien doprowadzić do nadwagi. Jest uznanym [Read More]

Dzienne spożycie miodu i krystalizacja miodu
Dzienne spożycie miodu i krystalizacja miodu

Miód staje się produktem modnym, znanym i lubianym. Coraz więcej ludzi poszukuje dużych ilości informacji na temat [Read More]

Apiteriapia, czyli leczenie miodem naturalnym i produktami miodowymi
Apiteriapia, czyli leczenie miodem naturalnym i produktami miodowymi

Termin apiterapia pochodzi od słów: apis (łac.  pszczoła) i therapia (gr. leczenie). Wśród współczesnych [Read More]

Interesting Sites

    Archives